torsdag 13. desember 2012

Journalistiske sjangre og skrivemodeller

Når en journalist skal skrive, er det en del viktige ting som må være på plass. Personen må først finne noe å skrive om, så må han finne stoff om det. Det nytter ikke å komme helt uforberedt til et intervju. Hun må ha så mye som mulig kunnskap om emnet. Det er viktig at hun bringer fram budskapet på en så klar måte at leserne vil lese det hun skriver om. Når dette er på plass er det bare å sette igang.

Det finnes mange ulike journalistiske sjangere. Vi har nyhetsartikkel, som er den mest brukte journalistiske sjangeren. nyhetsartikkelen gir svar på spørreordene hvem, hva, hvor, når, hvorfor og hvordan. Disse artiklene tar for seg aktuelle og viktige hendelser.
Vi har også intervju, som en viktig sjanger. Under intervju har vi også portrettintervju og saksintervju. Intervju er ikke bare en viktig sjanger, men også en journalistisk arbeidsmetode. Intervjuer har blitt et av de hverdagslige måtene å få informasjon og nyheter fra.
Den tredje sjangeren jeg mener er en av de viktigste er reportasje. De er en utdypende nyhetsartikkel fra et miljø eller en begivenhet, altså noe som omgår oss fleste. Journalister er viktig for at nyheter skal komme fram.


Vi har forskjellige skrivemodeller også. Til vestre ser vi et eksempel på en skrivemodell, med avsender, budskap, kanal og mottaker.

Vi har andre skrivemodeller som den omvendte pyramide. Den starter med innleding som forteller nyheten, så utfyllende opplysninger, bakgrunn og til slutt sekundær stoff.









Det er viktig å god struktur når man skriver. En skrivemodell er i alle fall ikke dumt å følge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar